Jdi na obsah Jdi na menu
 


Krása neobvyklosti

Chcete-li vytvořit nezapomenutelný snímek, je nutné dívat se kolem sebe doširoka otevřenýma očima. Skvěle na fotografiích vypadají třeba poničené a staré věci, vrásčité ruce, otlučené fasády domů... Foťte něčím zajímavé lidi na ulici, odrazy v kalužích, stromy, kterými probleskuje slunce, soustřeďte se i na detaily. Vcelku nezajímavá brána může mít nádhernou kliku nebo třeba jednu jedinou mříž. A nebojte se fotit i z podhledu a nadhledu...

 

Makrosvět

Většina i těch nejjednodušších digitálních fotoaparátů je schopna pracovat v režimu „makro“, což znamená fotit hodně zblízka. Tento režim bývá obvykle označen symbolem kytičky. Objektivy levných digitálních aparátů mají ale také velmi malou ohniskovou vzdálenost, a tudíž obrovskou hloubku ostrosti. Proto je na obrázku vidět i všechno, co se děje v pozadí. Ondřej Neff v knížce Digitální fotografie radí vsunout za fotografovaný objekt (včelu a podobně) jednoduše arch papíru.

 

Portrét

Měl by především vypovídat o tom, jaký člověk je. Pro ty nejlepší snímky je nejlepší vydat se do prostředí, kde portrétovaná osoba žije nebo pracuje - toto prostředí se najednou jakoby odrazí v portrétu. Úplně nejsnadněji se lidé fotí, pokud hovoří s někým třetím a nevšímají si vás - netváří se tak upjatě. Jo a nebojte se klidně objektu „uříznout“ část hlavy, mnohdy tím snímku dodáte „šmrnc“.

 

Sportovní fotografie

Jestliže nevlastníte zrcadlovku, určitě jste si všimli zpoždění od okamžiku stisknutí spouště k expozici i toho, že vám objekt obvykle, než ho stačíte vyfotit, ze záběru odjede. Používejte takzvané sériové fotografování. Chcete-li mít ostré objekty, volte vysokou clonu a rychlý čas, efektně také působí i rozmazané „šmouhy“ vytvořené za pomoci dlouhého času.

 

Krajinářská fotografie

Od krajinářské fotografie čekáme dokonalé technické zpracování, zejména detailní kresbu, což není zrovna nejsilnější stránka kompaktních digitálních přístrojů. Pokud nemáme nejkvalitnější objektiv, můžeme si trochu pomoci nastavením co nejvyšší clony, přičemž čas si necháme jednoduše automaticky dopočítat. Některé fotoaparáty ale bohužel možnost nastavení na AV ani nemají. Při focení krajiny nebo města věnujte zvláštní pozornost stínům, nízké ranní a večerní slunce zvýrazní tvary krajiny, divy dokáže i mlžný opar nebo déšť. Zkuste také vyfotit stejný záběr s převahou země, s převahou nebe a „půl na půl“. Uvidíte ten rozdíl.

 

Jak fotografovat panorama

  • Použijte raději delší ohniskovou vzdálenost (použijte funkci zoom) abyste se vyhnuli soudkovitému zkreslení a deformaci při skládání.
  • Pokud jste nuceni použít širokoúhlý objektiv (bez přiblížení zoomem) pořiďte záběry na výšku – soudkové zkreslení se zde tolik neprojeví.
  • Při fotografování otáčejte fotoaparát pouze kolem svislé osy, aby celá série byla pořízena ze stejného místa a úhlu.
  • Snažte se udržet snímky v jedné rovině. Nejlépe je použít stativ. Fotoaparát nenaklánějte nahoru ani dolů – výsledné panorama by bylo prohnuté do oblouku.
  • Překryv pořizovaných snímků by měl být 30-50 % aby program nalezl vhodné společné body.